Energie-discounter.nl

Energie informatie en vergelijken

Stroom

Stroom is een benaming die door veel mensen gebruikt wordt. De juiste omschrijving hiervan is elektrische spanning. Er zijn verschillende soorten stroom, denk hierbij aan groene stroom door bijvoorbeeld windenergie, stroom door kolengestookte centrales of stroom opgewekt door een kernenergiecentrale.

Een aantal jaren geleden was de spanning op ons lichtnet nog circa 220 Volt. Maar door Europese regelgeving (CENELEC verband) is besloten om alles in Europa op een lijn te trekken. Hierdoor is de huidige spanning 230 Volt. De apparaten van tegenwoordig worden hier ook op gebouwd. De oudere apparaten in huis hebben daarentegen meer problemen met de hogere spanning zal er meer warmte ontstaan en zullen sneller stuk gaan. Er zijn bij de betere elektronica winkels wel regelaars verkrijgbaar waar je voor oudere apparaten een lagere spanning kan regelen.

Er zijn 2 soorten spanningen: laagspanning en hoogspanning. Laagspanning zijn wisselspanningen tot 1000 volt en gelijkspanningen van 1500 volt. Deze leidingen dienen zodanig afgeschermd te zijn dat bij normaal gebruik geen gevaarlijk situaties kunnen ontstaan (zoals bijvoorbeeld elektrocutie).
Hoogspanning zijn wisselspanningen boven de 1000 volt en gelijkspanningen boven de 1500 volt. Deze hoogspanning wordt voornamelijk gebruikt voor transport van groten hoeveelheden stroom. Het meest bekende voorbeeld zijn de hoogspanningsmasten welke je overal in Nederland wel ziet staan. Om de hoogspanning vanuit centrales terug te brengen naar de lage spanning bij ons uit het stopcontact wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde transformatoren.

Draadkleuren waren tot 1970 anders dan tegenwoordig: de fasedraad was vroeger groen en is tegenwoordig bruin. De nuldraad was vroeger rood en is tegenwoordig blauw. De aardedraad is niet veranderd en is nog steeds groen met geel. Dit geldt ook voor de schakeldraad welke zwart is.

Leveranciers